Μια γρήγορη ματιά γύρω από την Αγοραφοβία

Τι είναι η αγοραφοβία;

Η αγοραφοβία εντάσσεται διαγνωστικά στις αγχώδεις διαταραχές. Είναι ο φόβος που βιώνει το άτομο στο να βρεθεί σε μέρη ή καταστάσεις από όπου η διαφυγή είναι δύσκολη ή δεν υπάρχει δυνατότητα να έχει βοήθεια. Το άτομο αισθάνεται άγχος όταν είναι έξω από το σπίτι, όταν βρίσκεται σε πλήθος, όταν στέκεται στην ουρά, όταν ταξιδεύει με αυτοκίνητο, τρένο ή λεωφορείο. Σημαντικό στοιχείο της αγοραφοβίας είναι η αποφυγή αυτών των καταστάσεων με αποτέλεσμα το άτομο να περιορίζεται αρκετά ή να εξαρτάται από αντικείμενα ή ανθρώπους για βασικά λειτουργικά ζητήματα της καθημερινότητας του.

Πιο συγκεκριμένα το άτομο προσπαθεί να διαχειριστεί το φόβο του δημιουργώντας συμπεριφορές ασφαλείας όπου θα το κάνουν να αισθανθεί προσωρινή ανακούφιση. Μπορεί να περιορίζεται σε μια “ζώνη ασφαλείας”, συνήθως στο σπίτι, ή να μεταφέρει πάντα μαζί του “αντικείμενα ασφαλείας” (π.χ. καραμέλες, πολλά μπουκάλια νερό, σπρέι) ή ακόμη να αδυνατεί να βγει χωρίς τη συνοδεία κάποιου “ατόμου ασφαλείας”.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας;

Για να λάβει το άτομο τη διάγνωση της αγοραφοβίας, θα πρέπει να αισθάνεται έντονο φόβο ή άγχος σε τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω (DSM V):

  1. Όταν βρίσκεται σε έναν ανοιχτό χώρο
  2. Όταν βρίσκεται σε ένα δημόσιο κλειστό χώρο
  3. Όταν περιμένει στη σειρά ή βρίσκεται μέσα σε πλήθος
  4. Όταν βρίσκεται μόνο του εκτός σπιτιού
  5. Όταν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ένα άτομο με διάγνωση αγοραφοβίας:

  • Βιώνει έντονο άγχος ή φόβο όταν εκτεθεί σε μια από τις παραπάνω καταστάσεις
  • Αποφεύγει την κατάσταση που προκαλεί άγχος ή φόβο
  • Για να εκτεθεί σε κάποια αγχωγόνο κατάσταση χρειάζεται συνοδεία ή εκτείθεται μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Βιώνει άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις
  • Η φοβία ή η αποφυγή διαρκεί για διάστημα άνω των 6 μηνών

Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία

Συνήθως βλέπουμε να συνυπάρχουν αφού μια κρίση πανικού μπορεί να αποτελεί την έναρξη των πιο πάνω συμπεριφορών και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της Αγοραφοβίας. Δεν είναι όμως απαραίτητο, αφού η Αγοραφοβία μπορεί να αναπτυχθεί ανεξαρτήτως από την ύπαρξη διαταραχής πανικού. Περισσότερα για τη Διαταραχή Πανικού μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Υπάρχει θεραπεία για την αγοραφοβία;

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί το μέσο προκειμένου να ξεπεράσει κανείς το πρόβλημα της αγοραφοβίας. Είναι σπάνιο τα συμπτώματα της αγοραφοβίας να σταματήσουν από μόνα τους χωρίς τη λήψη εξειδικευμένης βοήθειας.

Πώς δουλεύει η γνωσιακή συµπεριφορική θεραπεία στην αγοραφοβία;

Ο στόχος της θεραπείας στην αγοραφοβία είναι να γίνει το άτομο ξανά λειτουργικό, να πάψει δηλαδή να αποφεύγει και να παρουσιάζει συμπεριφορές ασφαλείας. Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (όπως αναφέρεται και στο όνομα της) στοχεύει, τόσο στον εντοπισμό, τη διερεύνηση της εγκυρότητας αλλά και την αναπλαισίωση των δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων του ατόμου (γνωσιακό επίπεδο) όσο και στην ομαλή έκθεση του ατόμου στις φοβικές καταστάσεις, με την ενίσχυση και εκμάθηση δεξιοτήτων αντιμετώπισης τους (συμπεριφορικό επίπεδο). Περισσότερα για τη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μπορείτε να δείτε εδώ.

Πώς μπορώ να βρω ψυχοθεραπευτή; Μπορείτε να επικοινωνήσετε με επαγγελματικούς συλλόγους όπου θα σας παραχωρήσουν λίστα από εγκεκριμένους ψυχοθεραπευτές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζετε ότι ο ψυχοθεραπευτής που θα απευθυνθείτε έχει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση .

 

Φάνη Κλεάνθους – Γνωσιακή Συµπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια / Κοινωνική Λειτουργός

https://www.linkedin.com/in/%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%82-8210b213a/

2 σκέψεις σχετικά με το “Μια γρήγορη ματιά γύρω από την Αγοραφοβία

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.