Τι είναι η ψυχοθεραπεία;
Είναι η θεραπεία διά του λόγου, η οποία στόχο έχει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν προσωπικές ψυχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει σε ατομικό επίπεδο, σε ζευγάρια και σε ομάδες.
Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία;
Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που επιζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους και με τους άλλους ανθρώπους. Απευθύνεται, επίσης, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία, την οποία πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους και η οποία δυσχεραίνει τη ζωή τους. Η δυσκολία μπορεί να αφορά: άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναβλητικότητα, θυμό, φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, προβλήματα σχέσεων, διατροφικές διαταραχές, πένθος, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ψυχοσωματικά, διαταραχή του ύπνου κ.λπ. Οι δυσκολίες αυτές στην εποχή μας είναι πολύ συνηθισμένες και συναντώνται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου και πνευματικής κατάστασης.
Γιατί είναι δύσκολο το πρώτο βήμα;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μας δυσκολεύουν στο να πάρουμε την απόφαση να απευθυνθούμε σε ένα ψυχοθεραπευτή. Κάποιες από τις σκέψεις που μπορεί να κάνουμε είναι: «Θα τα καταφέρω μόνος μου», «Θα περάσει από μόνο του», «Αν πάω σημαίνει ότι έχω κάτι σοβαρό», «Πώς ένας ξένος μπορεί να με βοηθήσει καλύτερα από εμένα τον ίδιο;», «Ντρέπομαι να λέω σε ένα ξένο τα βαθύτερα προσωπικά μου προβλήματα και σκέψεις», «Αν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία θα πάρει χρονιά για να τελειώσει», «Τι θα πουν οι άλλοι για εμένα;», «Αν πάω είναι λες και είμαι αδύναμη/ος να αντιμετωπίσω μόνος μου τη δυσκολία που έχω», «Φοβάμαι ότι αν πάω για μια δυσκολία θα βγουν στην επιφάνεια και αλλά που δεν θέλω να αντιμετωπίσω», και πολλές άλλες σκέψεις που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να κάνουμε το πρώτο βήμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι καθετί καινούργιο στη ζωή μας είναι λογικό να μας προκαλεί φόβο. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτός ο φόβος ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Άλλωστε ας σκεφτούμε: ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;
Το άτομο έχει λόγο στη θεραπευτική διαδικασία. Μπορεί να λήξει τη θεραπεία ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αναφέρει μέχρι πού θέλει να φτάσει, να πει τι θέλει να δοκιμάσει και τι όχι, τι το βοηθάει και τι όχι.
Ακόμα, ας μην ξεχνάμε ότι η πεποίθηση πως η επίσκεψή μας στον ψυχοθεραπευτή αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, είναι μία λανθασμένη πεποίθηση, η οποία πηγάζει από τα κοινωνικά στερεότυπα.
Αυτό μας οδηγεί στο διαχωρισμό ως προς την αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων και των ψυχικών δυσκολιών. Όσον αφορά το σωματικό πόνο, αναγνωρίζουμε άμεσα ότι δεν βρίσκεται στον έλεγχό μας με αποτέλεσμα να μην έχουμε κανένα δισταγμό στο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό/γιατρό για βοήθεια. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία σχετικά με την ψυχική μας υγειά, αφού μπορεί να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεύθυνο τόσο για την εμφάνιση όσο και για την αντιμετώπιση της δεδομένης δυσκολίας.
Για αυτό το λόγο μπορεί να αντιμετωπίζουμε την επίσκεψή μας σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ως μια προσωπική αδυναμία ή/και αποτυχία. Μια τέτοια αντίληψη είναι σκληρή και αυστηρή. Δεν είναι ρεαλιστικό να απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι πάντα σε θέση να αντεπεξέρχεται σε ότι συμβαίνει γύρω μας, να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες εμπειρίες με ευκολία, να έχουμε την απολυτή επίγνωση του εαυτού μας.
Πώς μπορώ να βρω ψυχοθεραπευτή;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με επαγγελματικούς συλλόγους, οι οποίοι θα σας παραχωρήσουν λίστα από εγκεκριμένους ψυχοθεραπευτές. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζετε ότι ο ψυχοθεραπευτής που θα απευθυνθείτε έχει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση.
Φάνη Κλεάνθους
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια / Κοινωνική Λειτουργός