Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή;
Όπως αναφέρεται και στην ονομασία, είναι μια γενικευμένη κατάσταση άγχους και ανησυχίας. Το άτομο ανησυχεί και αγχώνεται σχεδόν καθημερινά για τις περισσότερες καταστάσεις ή πράγματα που πρόκειται να κάνει, χωρίς να μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα του αυτά, παρόλο που αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να είναι υπερβολικά. Ακόμα, το άγχος και η ανησυχία δεν εμφανίζεται κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις αλλά ούτε παρουσιάζεται βελτίωση σε διαφορετικές περιστάσεις, δηλαδή πρόκειται για ένα διάχυτο και διαρκές βίωμα.
Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζεται ανησυχία και άγχος;
Οι καταστάσεις όπου το άτομο αντιλαμβάνεται ως απειλητικές, μπορεί να αφόρα θέματα εργασίας, σχέσεων, οικογένειας, υγείας και ασφάλειας τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός του.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής;
Συνήθως, συνδέεται με τουλάχιστον τρία από τα πιο κάτω συμπτώματα όπου κάποια από αυτά υπάρχουν τις περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών.
Τα συμπτώματα αυτά είναι:
- Νευρικότητα ή αίσθημα αγωνιάς ή υπερένταση
- Αισθάνεται ασυνήθιστα ταραγμένος/η
- Δυσκολία συγκέντρωσης ή αίσθημα ότι το μυαλό αδειάζει
- Ευερεθιστότητα
- Μυϊκή τάση
- Διαταραχή ύπνου (δυσκολία για να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του/της ή ανήσυχος, μη ικανοποιητικός ύπνος)
Η ανησυχία, το άγχος ή/και τα συμπτώματα του επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του.
Φυσικά, πριν γίνει η οποιαδήποτε διάγνωση για Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν συντρέχει κάποιος άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλεί αυτή τη συμπτωματολογία. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να είναι είτε κάποια ουσία (φάρμακα, ουσία κατάχρησης) είτε κάποια άλλη σωματική κατάσταση (υπερθυρεοειδισμός). Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα αν η συμπτωματολογία προέρχεται από κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.
Τι να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου;
Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας δώσει μια σωστή διάγνωση, αφού πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά και θα σας υποδείξει την ανάλογη και κατάλληλη θεραπεία για εσάς.
Οι θεραπείες που μπορούν να είναι βοηθητικές είναι η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία, ωστόσο μπορεί να υπάρξει και συνδυασμός των δύο αυτών θεραπειών.
Αν δεν αισθάνεστε ακόμα έτοιμος/η για να απευθυνθείτε στις πιο πάνω θεραπείες, μπορεί να σας φανεί βοηθητική η καταγραφή των σκέψεων και των ανησυχιών σας (ημερολόγιο) ή/και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. διαφραγματική αναπνοή). Φυσικά, σε αυτό το σημείο δεν μιλούμε για θεραπεία αλλά για μια μικρή, προσωρινή ανακούφιση από τη συμπτωματολογία.
Φάνη Κλεάνθους
ΓΣ Ψυχοθεραπεύτρια / Κοινωνική Λειτουργός